Pojdi na vsebino

Čez griček v gozdiček

Iz Wikiknjig

Čez griček v gozdiček je naslov slikopisa oziroma besedila, ki je delno izraženo z besedo in delno s sliko. Napisala ga je Anja Štefan, ilustrirala pa ga je Jelka Reichman. Knjiga je bila izdana leta 1995 pri Založbi Mladinska knjiga v Ljubljani.


Zgradba ali kompozicija[uredi]

Slikopis za otroke Čez griček v gozdiček (1995), avtorice Anje Štefan, je sestavljen iz trinajstih kratkih realističnih proz, in sicer: Lisica in jež, Ptiček in mačka, Jež in veverica, Mesec in njegova srajčka, Jurček in drevo, Petelinova piščal, Kako se je lisica rešila iz vodnjaka, Zajčkova svatba, O črni in beli kozi, Speči zajec, Trije metulji, Čarovnikove ptice in Rokavička.

Literarni liki[uredi]

Literarni liki v slikopisu so večinoma personificirane živali (jež, lisica, veverica, zajec itd.).

Analiza[uredi]

Kratke realistične proze v knjigi Čez griček v gozdiček so raznovrstne in različno dolge. Napisane so v obliki slikopisa, besedilo je torej delno izraženo z besedo in delno s sliko. Avtorica je zapisala: "Tovrstna besedila otrokom na prijeten način pomagajo pri učenju branja. Z iskanjem primernih besed naj bi tudi otroci, ki že znajo brati, bogatili svoj besedni zaklad, s postavljanjem besed v pravilne oblike pa spoznavali zakonitosti jezika."

Vir[uredi]

Štefan, Anja (1995). Cez gricek v gozdicek. Ljubljana : Mladinska knjiga (cobiss)