Pojdi na vsebino

Anča Pomaranča

Iz Wikiknjig

Anča Pomaranča je naslov zbirke kratkih realističnih pripovedi za otroke. Napisala jo je Branka Jurca, ilustrirala pa jo je Marjanca Jemec Božič. Izdana je bila leta 1983 pri založbi Mladinska knjiga v Ljubljani.


Zgradba[uredi]

Zbirka kratkih realističnih pripovedi za otroke Anča Pomaranča (1983), avtorice Branke Jurca, obsega dvaindvajset kratkih realističnih pripovedi, in sicer: Z raketo, Čez milijone let, Tone Balone, Nagajivi škrat, Ne volka ne lisice se ne bojim, Poštarčki, Hvaaala, Anča gasi, Anča in žlahta, Ljudinski vlak, Pri roki, Ne, ne, strah me je, Anča in zvezdice, Kam sta zlezla dva kita, Koliko postelj postelje Anča, Golo - Medvedovo, Večerja je na mizi, Anča in čudežna kreda, Vozi kot ti violino, Babica, ko bom jaz velika, Prvi je bral mornar Potepuh, To drži kot amen.


Analiza[uredi]

Kratke realistične pripovedi za otroke v zbirki Anča Pomaranča temeljijo na dogodkih iz pisateljičinega otroštva. Dogajalni kraj je avtoričina rojstna vas Kopriva na Krasu, dogajalni čas pa je okoli leta 1918, v času njenega otroštva. V knjigi je prikazan otroški pogled na svet. Glavna književna oseba v zgodbah je radovedna, živahna in navihana deklica Anča. Je najmlajša v družini, zato jo vsi ostali kličejo Anča Pomaranča. V knjigi je opisanih veliko dogodkov, ki jih Anča doživi v krogu svoje družine in prijateljev ter se iz vsakega nekaj nauči, ali pa ona, s svojo neposrednostjo in otroško nagajivostjo, nekaj nauči svoje bližnje. Stranske književne osebe so: Ančina mama, oče in brat Janček.


Glej tudi[uredi]

Wikivir
Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo:

Vir[uredi]