Andrejčkova glava je prazna

Iz Wikiknjig
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Kratko pravljico Andrejčkova glava je prazna, je napisal slovenski pisatelj Žarko Petan. Izdano je bila leta 1967 pri Založbi Mladinska knjiga.


VSEBINA

Glavni junak pravljice je Andrejček, ki se mu je pripetila neljuba stvar. Njegova glava je čez noč postala balon. Na poti v šolo je srečal sošolca Janezka in ga povabil na polet. Janezek se je prijel Andrejčka in že sta letela nad mestom. Ljudje so jima navdušeno mahali, miličnik pa je zapiskal. Takrat se je Janezek ustrašil, ter poskušal prijatelja prepričati, da pristaneta. Andrejček o tem ni hotel nič slišati. Ni se ustavil niti takrat, ko so ju lovili gaslici in helikopterji. Kljub temu, da je bil podvig tvegan, se je srečno končal, saj sta uspešno pristala in se vrnila v šolo. Tam je učitelj Andrejčku povedal, da njegova glava ne bi bila prazna in postala balon, če bi se učil.

ANALIZA

Glavni lik zgodbe je pogumen ter malce predrzen Andrejček. Čeprav ve, da se leteti ne sme, se odpravi na izlet z Janezkom. Kljub oviram Andrejček ne pomisli, da bi izlet končal. Janezek je nasprotje Andrejčka, bolj previden in prestrašen. Sporočilo zgodbe je, da je učenje v življenju zelo pomembno.

VIR

Žarko Petan : [Andrejčkova glava je prazna] (1967). Ljubljana : Založba Mladinska knjiga