Drugačne počitnice

Iz Wikiknjig
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Drugačne počitnice je slovenska mladinska povest za otroke in odrasle. Avtor je Ivan Malavašič. Izšla je leta 2007 pri založbi Koščak. Knjigo je ilustriral avtor sam.

Vsebina[uredi]

Jelka in Nežka sta 11-letni deklici, ki sta sošolki, prijateljici in sestrični. Jelka živi v bloku v mestu Brezovec, njena sestrična Nežka pa v vasi Podhrast.

Povest se začne zapletati, ko pride Jelka na počitnice k Nežki na vas. Jelka je navdušena nad drugačnim okoljem in skupaj se lotita raziskovanja okolice. Prišli sta na idejo, da bi lahko tam našli kakšne zgodovinske ostanke, ki so, kot so se učili v šoli, zakopani v zemlji.

Pri svojem raziskovanju sta naleteli na skrivnostno samotno hišo, ki sta jo nekaj časa opazovali. Spoznali sta prijazna lastnika hiše, Matildo in Jerneja, ki sta bila že stara in betežna. Spoznali sta njuno žalostno zgodbo in se odločili, da jima pomagata.

Analiza[uredi]

Drugačne počitnice je mladinska povest iz podeželja. Glavni junakinji sta Nežka in Jelka, ki sta sestrični in tudi zelo dobri prijateljici. Stranske osebe so: sosed Matevž, ki je brez dlake na jeziku; prijazna stanovalca zapuščene hiše, Matilda in Jernej; Jelkina starša Lojze in Metka; Nežkina starša, Janez in Anica.

Povest je napisana v preprostem jeziku in je namenjena širšemu krogu bralcev. V njej je tudi veliko humornih situacij. Pripovedovalec je tretjeosebni.

Dogajalni čas in prostor[uredi]

Povest se dogaja v mestu Brezovec, kjer živi Jelka s svojo družino in v vasi Podhrast, kjer živi Nežka s svojo družino. Večino časa se povest odvija v Podhrastu, kamor pride Jelka na počitnice.

Dogajalni čas je poletje leta 1999.

Viri[uredi]

  • Malavašič, Ivan: Drugačne počitnice. Ljubljana: založba Koščak, 2007. (COBISS)

Glej tudi[uredi]

Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo: