Pojdi na vsebino

Enciklopedija tankov/B

Iz Wikiknjig
  • BT (Быстроходный танк, Bystrokhodny tank, slovensko: Hitri tank) je bila serija sovjetskih tankov narejena med letoma 1932 in 1941. Tanki so bili zelo slabo zaščiteni, vendar so imeli za tisti čas zelo dobro oborožitev. Serija je bila poznana po zelo dobri mobilnosti. Sovjetska zveza je s svojimi zvezami prepričala kopensko vojsko ZDA, da jim je predala načrte za tank Christie. Dva tanka sta bila celo poslana v Sovjetsko zvezo pod lažnimi dokumenti v katerih je pisalo, da sta traktorja. Prototipa so Sovjeti poimenovali BT-1. Po tem tanku so bili oktobra leta 1931 narejeni trije tanki BT-2. Leta 1932 so začeli serijsko izdelovati tanke. Večina tankov BT-2 so bili oboroženi z topom 37 mm. Top 45 mm so začeli integrirati v tank BT-3 .
Po letu 1937 so začeli z izdelovanjem nove generacije tankov BT. Vodja projekta je bil Mikhail I. Koshkin. Nov prototip so poimenovali A-20. Vzporedno s tem tankom so oblikovali tudi tank A-32. Izdelan je bil, da bi nadomestil tanka T-26 in BT-8.
Serije BT so sodelovale v španski državljanski vojni, v zimski vojni na finskem in v zgodnjem obdobju druge svetovne vojne.