Pojdi na vsebino

Enciklopedija tankov/F

Iz Wikiknjig
  • FCM 36 je bil francoski tank. Leta 1933 je podjetje Hotchkiss izdalo prošnjo za proizvodnjo lahkih tankov. Francoska vojska je na to prošnjo odgovorila tako, da je k sodelovanju pozvala vso francosko industrijo. Na razpisu so se prijavila podjetja Hotchkiss z tankom Hotchkiss H-35, Renault z tankom Renault R-35 in FCM z tankom FCM 36.
Podjetje Forges et Chantiers de la Méditerranée (FCM) je že imelo izkušnje z proizvodnjo tankov. Izdelali so 10 tankov Char 2C. Leta 1921 so tudi sodelovali pri proizvodnji tankov Char B1. Inžinir Boudrot, ki je izdelal menjalnik za tank Char B, je dobil novo nalogo, da izdela moderen tank, ki bi se kosal na natečaju z drugimi tanki. Marca 1934 je predstavil lesen model novega tanka (FCM 36) francoski vojski. 2. aprila 1935 je bil tank predstavljen komisiji (Commission de Vincennes). Komisiji se je ukrivljen oklep zdel zelo zanimiv. Pri prototipu so odkrili nekaj mehaničnih težav, zato ga je proizvajalec, ko ga je še sam testiral, skoraj v celoti prenovil. Leta 1936 je bil tank še enkrat testiran. 9. julija istega leta je komisija (Commission d'Infanterie) naznanila, da je FCM 36 boljši od tanka Hotchkiss H-35 in Renault R-35. Največja težava Francije v tistem času je bila, da ni bila zmožna serijsko izdelovati teh tankov. Zaradi bližajoče se neizogibne vojne je naročila 100 tankov.
Flying Elephant
  • Flying Elephant (slovensko: leteči slon) je bil prototipni tank britanske vojske v prvi svetovni vojni. Po prvih naročilih v britanski vojski je bilo jasno, da se bo razvoj tankov nadaljeval. William Tritton je bil po prvem svojem uspešnem projektu zelo dejaven. Svoje načrte je usmeril v izdelavo tanka, ki bi bil v zaščiti nepremagljiv. Zavedal se je, da bi direkten zadetek artilerije tank uničil. Ni vedel, kako bi to izpeljal. Veliko mu je pomagal Lieutenant Kenneth Symes, ki je testiral 51 mm debel oklep tako, da ga je obstreljeval z zajetim nemškim orožjem. Projekt je bil zelo dobro sprejet, zato so testiranje oklepov še razširili in junija 1916 je bila sprejeta izdelava prototipa tanka. Proti koncu leta 1916 je bil projekt ustavljen. V pojasnilu je bilo zapisano, da je mobilnost pomembnejša od zaščite.
  • Fiat 2000 je bil tank italjanske vojske. Že leta 1915 je Luigi Cassali naredil načrt za tank. Avtomobilska tovarna FIAT je prvo podjetje, ki se je lotilo izdelave prvega italijanskega tanka. Prvi prototip je bil narejen 21. junija 1917. Zaradi veliko težav s tem tankom je bil zaključni tip tanka narejen šele leta 1918. Tank ni prišel v serijsko proizvodnjo. Naročenih je bilo 50, vendar se je s koncem vojne končal tudi ta projekt. Narejena sta bila le dva prototipa.
  • Fiat 3000 je bil italijanski tank. Tank je bil narejen po tanku FT-17. Tank so začeli razvijati tik po prvi svetovni vojni. Tank je bil izdelan po tanku FT-17 in je bil prvi italijanski tank, ki je šel v serijsko proizvodnjo. Naročenih je bilo 1400 tankov, vendar jih je bilo narejenih le 100. Glavni vzrok je bil konec prve svetovne vojne. V uporabo je vstopil leta 1921.
Do začetka druge svetovne vojne so tank nekajkrat izboljšali. V bojih je prvič nastopil leta 1926 v libiji. V boje so ga poslali tudi leta 1935 v Etiopiji. Zanimivost tanka Fiat 3000 je, da ga niso poslali v Španijo med špansko državljansko vojno kljub temu, da je tank nastopil v zgodnji fazi druge svetovne vojne.