Pojdi na vsebino

Enciklopedija tankov/H

Iz Wikiknjig
Holt gas electric tank
  • Holt gas electric tank je prvi tank narejen v ZDA. Nastal je kot koloboracija med podjetjem Holt (danes imenovano Caterpillar Inc.) in podjetjem General Electric. Prototip je bil narejen leta 1917. Podjetje Holt se je ukvarjalo s proizvodnjo traktorjev z gosenicami. To je bilo prvo podjetje, ki je predstavilo gosenice. Zato so vložili svoje znanje v izgradnjo tanka. Podjetje se je povezalo z General Electricom. Ta je prispeval generator, ki je bil vgrajen na vsaki strani gosenic. Motor, ki je bil vgrajen v zadnji del tanka, je bil Holtov. Tank je bil oborožen s 75 milimetrskim topom, ki se je nahajal v nosu. Na obeh straneh je bil pritrjen mitraljez kalibra 7,92 mm.
Tank ni šel v serijsko proizvodnjo. Zaradi slabih voznih lastnosti in veliko večje teže kot so jo sprva načrtovali, je število primerkov ostalo pri enem prototipu.
Hotchkiss H-35
  • Hotchkiss H-35 (Char léger modèle 1935 H ) je bil francoski tank. Francija se je po prvi svetovni vojni trudila zamenjati tank FT-17. Prvi tank, ki je prišel z namenom, da zamenja tank FT-17, je bil Char D1. Vendar ta tank se je izkazal za neprimernega, saj tank ni bil niti dovolj poceni za serijsko proizvodnjo, niti dovolj lahek, da bi ustrezal svojemu predhodniku. Hotchkiss je leta 1933 ponudil tank Hotchkiss H35, vendar so zaradi političnih razlogov naredili iz tega Plan 1933. Vlada je povabila vso industrijo, da predlaga svojo alternativo temu tanku. To je naredilo konkurenco. Najbolj opazen konkurent je bil Renault in FCM. Hotchkiss je dobil naročilo za nakup 200 tankov.
Tank so izvozili tudi v Poljsko. Tank pa je sodeloval tudi na strani Nemčije. V nemško vojsko so jih priperjali ob porazu Francije.