Pojdi na vsebino

Enciklopedija tankov/P

Iz Wikiknjig
Panzer I
  • Panzer I je bil nemški tank. Kljub temu, da je bilo Nemčiji prepovedano razvijanje tankov, so se Nemci trudili, da bi ujeli korak z časom in razvit tank, ki bi bil kunkorenčen drugim modelom. Pri tem projektu so bili povezani z sovjetsko zvezo in švedsko. Prvi tank so začeli razvijati leta 1926. Tank je bil poimenovan Grosstractor (slovensko:Veliki traktor). Že čez dve leti so razvili prototip lahkega tanka. Projekt so poimenovali Leichttraktor (slovensko:Lahki traktor). Besedo "traktor" so Nemci uporabljali za prikrivanje prave namembnosti tanka. Zasluge za razvoj tankov v predvojni Nemčiji sta imela predvsem general Lutz in podpolkovnik Guderian. Zgodovina tanka Panzer I se začne z letom 1932, ko se je začel projekt Landswirtschaftlicher Schlepper (kratica:La S). S tem projektom so oblasti želele usposobiti enote za bojevanje s tanki. Naredili pa so tudi podlago za serijsko proizvodnjo. Leta 1933 je Krupp razkril prototip imenovan Landswerk Krupp A (kratica:LK A). Izdelovala so ga podjetja Daimler-Benz, Henschel, Krupp, MAN in Rheinmetall. Izdelovati so ga začeli po testiranju leta 1934. Leta 1938 so ga preimenovali v PanzerKampfwagen I Ausf. A. Prvih petnajst tankov je bilo izdelanih med februarjem in marcem 1934. Bili so narejeni z nevrtečo kupolo, ker so bili namenjeni usposabljanju posadke. Prvim petnajstim tankom je sledila serija petnajstih tankov, ki so bili narejeni za spopad. Verzija Panzer I Ausf. je bila zelo slabo zaščitena. Oklep je bil debel le 13 mm. Kasneje je bilo najdenih še nekaj napak, ki so vplivale na kakovost tanka in spodbudile razvoj novih verzij kot so bile Ausf. B, Ausf. C, Ausf. D in Ausf. F.
Tank je bil prvič uporabljen v španski državljanski vojni. Takratna Nemčija je to vojno videla kot priložnost, da pokaže svojo bojno moč. Prvo pošiljko tankov so poslali v vojno tik za tem, ko je Sovjetska zveza dostavila v Španijo 51 tankov T-26. Nemčija je v prvi pošiljki dostavila 41 tankov Panzer I Ausf A. V drugi pošiljki pa so že poslali tanke Panzer I verzije Ausf. B.
Tank je sodeloval tudi v drugi svetovni vojni. Skupaj s tankom Panzer II je bil najštevilčnejši tank v invaziji na Poljsko. Tank je kasneje sodeloval tudi v invaziji na Dansko in Norveško. Bojeval se je tudi v invaziji na Francijo, kjer je sodelovalo 523 tankov Panzer I od skupno 2.574 tankov.
  • Panzer II je bil nemški tank druge svetovne vojne. Julija leta 1934 je Waffenamt izdal naročilo za razvoj 10 tonskega tanka. V začetku leta 1935 so podjetja Krupp, MAN, Henschel und Sohn in Daimler-Benz dostavila prvi prototip tanka. Panzer II je bil dopolnilo tanku Panzer I. Panzer I je bila osnova tanku Panzer II. Novejši tank je bil večji in opremljen z močnejšim 20 mm topom. zaradi zamude pri razvijanju tanka Panzer III in Panzer IV je ta tank vstopil v uporabo. V bojih se, tako kot Panzer I, tudi ta ni izkazal, čeprav je bil v letih 1940 in 1941 najštevilčnejši tank v nemških enotah.