Pojdi na vsebino

Enciklopedija tankov/R

Iz Wikiknjig
Renault-FT17
  • Renault FT-17 ali Automitrailleuse à chenilles Renault FT modèle 1917 je bil francoski lahki tank v prvi svetovni vojni in eden najbolj revolucionarnih tankov v zgodovini. Bil je prvi tank, ki je imel polno vrtljivo oboroženo kupolo na vrhu tanka. Razvoj tega tanka se je začel julija 1916. Projekt je vodil znan proizvajalec avtomobilov Louis Renault. Pritegnila ga je zamisel o gradnji čisto novega tanka. Načrte pa je sestavil takrat zelo talentiran oblikovalec Rodolphe Ernst-Metzmaier. Projekt je bil predstavljen oktobra 1916 generalu Estiennu. Naslednji korak je bil težji, saj general Estienne ni mogel prepričati direktorja podjetja Motor Services, generala Mourreta, da bi podprl program. General Estienne je prosil za podporo generala Joffreja. Ta je dosegel, da so mu odobrili proizvodnjo enega prototipa tanka. Ker je bil Louis Renault tako neučakan je gradnjo začel še pred uradno potrditvijo. Januarja 1917 je bil narejen prvi prototip tega tanka pod imenom Char Mitrailleur. V prihodnjih mesecih pa je še uspešno končal testiranja. Decembra 1916 je bila naročena prva serijska proizvodnja stotih tankov. Naročilo tankov se je s testiranji večalo. Februarja 1917 se je število naročenih tankov povečalo na 150, aprila pa na 1000 primerkov. Sposobnosti tanka so bile tako dobre, da so junija povečali naročilo na 3500. Do oktobra 1918 se je naročilo tankov Renault povečalo na 7820 tankov. Do konca vojne so naredili 3530 tankov Renault FT, od tega jih je 3177 sprejela francoska vojska. Med samo proizvodnjo so imeli veliko težav, saj so oklepe prejemali iz Britanije. Od pošiljke so morali 40% dobave zavreči, saj je bila neprimerna. Uporabniki teh tankov v vojni so se srečevali z večjimi mehanskimi težavami. Ta tank je postal po vojni glavni izvozni produkt Francije.
Najbolj obširno so se tanki uporabljali v francoski in ameriški vojski, v zaključnih fazah prve svetovne vojne. Zaradi nizke cene proizvodnje so jih nameravali do leta 1919 narediti 12260, vendar so nemške čete kapitulirale že 1918.
Po prvi svetovni vojni se je veliko držav zanimalo za ta tank. Uporabljati so ga začele skoraj vse pomebne države, razen Velike Britanije. Svetovna vojna je bila končana, vendar so bili prisotni mnogi konflikti. Tako je tank sodeloval v ruski državljanski vojni, poljsko-sovjetski vojni, kitajski državljanski vojni, ter španski državljanski vojni.
Tank Renault FT-17 se je ohranil do druge svetovne vojne. Francoska vojska je imela opremljenih 8 bataljonov po 63 tankov Renault FT-17. Znano je, da v drugi svetovni vojni Francozi niso imeli težave z opremo,ampak s taktiko. Veliko tankov so Nemci Francozom zasegli ter jih ponovno uporabili v bojih in za zaščito pomembnih objektov.
Tanke so uporabljali tudi Rusi, ki so zasegli tanke Beli gardi, ter jih začeli izdelovati v svojih tovarnah. Izdelovali so ga pod imenom T-18.
Renault-R-35
  • Renault FT-18 je bil francoski tank. Predhodnik tega tanka je tank FT-17. Izdelovali so ga po prvi svetovni vojni. Med letoma 1918 in 1919 je bilo narejenih 4000 tankov. Tank je bil zelo podoben svojemu predhodniku in je nekatere dele tudi podedoval. Tank je služil kot pomoč pehoti. Ohranil pa se je vse do druge svetovne vojne.
  • Renault R-35 (Char léger Modèle 1935 R) je bil francoski tank. Francija je po prvi svetovni vojni načrtovala zamenjavo FT-17. Prvi tank, ki je bil razvit z namenom, da zamenja tank FT-17, je bil tank Char D1. Vendar ta tank se je izkazal za neprimernega in predvsem predragega, za serijsko proizvodnjo. Bil je tudi pretežek, da bi bil ustrezna zamenjava za svojega predhodnika. Hotchkiss je leta 1933 ponudil tank Hotchkiss H35, vendar so zaradi političnih razlogov naredili iz tega Plan 1933. Na ta natečaj se je prijavil tudi Renault, ker se je Renault prestrašil, da bi ga podjetje Hotchkiss nadomestilo in prevzelo posel, je podjeje začelo hiteti z razvojem novega prototipa. 20. decembra leta 1934 je Renault prvi predstavil svoj prototip z imenom Renault ZM. Tank je kasneje doživel nekatere spremembe. Dobil je novo kupolo ter nov oklep. V Nemčiji so se intezivno oboroževali, zato so tudi Francozi hiteli. Še pred zadnjim modelom so naročili 300 tankov. Prvi tank iz serijske proizvodnje je prišel 4. junija 1936.
Čeprav je tank prišel kot zamenjava za tank FT-17, se do leta 1940 ni uvedel do konca, saj so v Franciji imeli probleme z izobraževanjem ustreznega kadra, zato so v enotah ostali tudi stari tanki. Do 10. maja 1940 je bilo v Franciji opremljenih 21 bataljonov z 45. tanki R-35. Ko je Francija izgubila proti Nemčiji, so tanke prevzele zmagovalne države. Zajete tanke so si razdelile države Nemčija, Italija in Bulgarija.
Pred drugo svetovno vojno so izvozili 245 tankov. Največ so jih izvozili v Turčijo (100). Tanke so izvozili tudi v Jugoslavijo (54), Poljsko (50) in v Romunijo (41).