Pojdi na vsebino

Enciklopedija tankov/S

Iz Wikiknjig
Schneider CA1
  • Schneider CA1 je bil prvi tank Francoske vojske v prvi svetovni vojni. Podjetje Schneider je bilo v obdobju prve svetovne vojne največje podjetje v Franciji , ki se je ukvarjalo z orožjem. Januarja leta 1915 so dobili ukaz, za razvoj težko artilerijskega orožja. Podjetje se je zadeve lotilo tako, da so preučevali gosenice ameriškega podjetja Holt. Glavni oblikovalec Eugène Brillié, ki je pred to nalogo izdeloval oklepna vozila za Španijo, je bil v tej nalogi zelo uspešen. Kmalu so naročili dva prototipa njegovega tanka za izdelavo. Predlagal je, da bi osnovi Holtovega traktorja dodali oklep, ter oborožitev. Prva predstavitev tega tanka je bilo 9. decembra 1915, v francoski vojski. Kmalu so naročili 400 teh tankov, vendar so se januarja 1916 premislili glede Holtovega podvozja. Za podlago so vzeli večjo različico Holt traktorja. Prvi tank je bil dostavljen 5. septembra 1916.
Ta tank se je prvič pojavil v bojih 16. aprila 1917 pri Berry-au-Bac med Nivellsko ofenzivo. Takrat je ta tank doživel popolno katastrofo, saj jih je bilo kar 130 uničenih. Tanki so bili razdeljeni v skupine. Skupin je bilo 20 in so se imenovale Artillerie Spéciale 1-20. Vodil jih je Estienne. Že leta 1918 so nekatere tanke Schneider CA1 zamenjali novejši tanki Renault FT-17. S tankom Schneider je imela velike načrte Italija, ki je načrtovala proizvodnjo 1500 tankov. Po prvi svetovni vojni so bili tanki predelani v transportno verzijo in izvoženi v Španijo, kjer so sodelovali v španski državljanski vojni.
  • Skeleton tank (slovensko: Skeletni tank) je bil prototipni tank ameriške vojske v prvi svetovni vojni. Cilj prototipa je bil narediti čim lažji tank primerljivih dimenzij britanskim težkim tankom. Za razliko od britanskih tankov , ki so bili obdani z oklepom je ta tank imel v celoti zaprto le glavno kabino tanka. Okoli kabine so bili le podporni stebri, ki so držali tank skupaj. Ta poteza je tanku dramatično zmanjšala težo. Naloga projekta je bila tudi povečati vozne lastnosti in z zmanjšanjem teže jim je tudi uspelo. Največ vprašanj se je pojavilo pri zaščiti, ki je bila šibka točka tega tanka.
Skeleton tank je tehtal 9 ton. Njegove mere so bile primerljive z ostalimi britanskimi težkimi tanki. Tank je imel do 20 ton lažjo konstrukcijo kot tanki Mark IV in Mark V. Posadko tanka sta sestavljala dva človeka. Voznik in strelec, ki je uporabljal strojnico kalibra 7.62 mm, v vrhnji kupoli tanka.
Samua S-35
  • Somua S-35 je bil francoski tank. Oblika tanka S-35 je nastala iz projekta Automitrailleuse de Combat (AMC). Leta 1934 so se pojavile potrebe po veliko težjih tankih, kot leta 1931. Novi tank so morali biti odporni proti protitankovskemu orožju. 17. Maja 1934 se je francoska vlada dogovorila s podjetjem Schneider za izdelavo prototipa. 16. julija so dogovor dokončno sklenili in z 12. oktobrom leta 1935 so začeli graditi nov prototip. Prototip z oznako AC3 je bil narejen 14. aprila 1934. Izboljšan prototip AC4 pa je bil narejen 25. marca 1936. Ta tank so uradno poimenovali v automitrailleuse de combat modèle 1935 S (AMC 1935 S). Ko so ga začeli izdelovati, pa je bil poznan kot SOMUA S35.
  • Steam tank (slovensko: Parni tank) je bil prototipni tank ameriške vojske v prvi svetovni vojni. Tank so naredili po tanku Mark IV, vendar je ta tank poganjala para.Projekt izdelave tega tanka je začel John A. Johnson s pomočjo nekaterih podjetij. V veliko pomoč je bilo podjetje Stanley Motor Carriage Company, ki je izdelovalo parne avtomobile in je za tank skonstruiralo motor. Začetni projekti so uporabljali paro kot pogon zato, ker motorji na fosilna goriva še niso bili dovolj močni. Parni tank je paro uporabljal tudi kot oborožitev. Tank je bil namreč oborožen s plamenometom, ki je izkoriščal vroču paro. Parni motor je proizvajal 500 KM (370 kW) moči, kar je omogočalo vožnjo s hitrostjo 6 km/h. Tank je imel dve prestavi za naprej in dve za nazaj. Gorivo za motor je bil kerozin.
Narejen je bil le en prototip. Ta je bil predstavljen aprila leta 1918 v Bostonu. Tank se je večkrat pokvaril že med demonstracijo. Junija je bil testiran v Franciji, tam pa se je izkazal za zelo slabega. Velike težave je predstavljal sistem hlajenja.
  • Steam Wheel Tank je bil prototipni tank ameriške vojske v prvi svetovni vojni. Znan je bil tudi kot 3 Wheeled Steam Tank, the Holt Steam Tank in Holt 150 Ton Field Monitor. Tank je izdelalo podjetje Holt Manufacturing Company (zdaj imenovano Caterpillar Inc.).
Tank je bil zgrajen nekje med letoma 1916 in 1917. Bil je eden prvih modelov tanka narejen v tovarni Holt Manufacturing Company. Bil je tretji model tanka v ZDA. Poganjala ga je para. Začetni projekti tankov so uporabljali paro kot pogon zato, ker motorji na fosilna goriva niso bili še dovolj močni. Za gorivo je uporabljal kerozin. Ta tank je bil bolj podoben traktorju. Imel je dva kolesa na zadnji osi in eno kolo na prednji osi. Top je bil pritrjen nizko spredaj, mitraljez pa na stranskih odprtinah.
St. Chamond
  • St Chamond je bil drugi tank francoske vojske v prvi svetovni vojni. Nastal je kot projekt privatnega oblikovalca Pierrea Lescurea leta 1916. Ta projekt je bil prenešen v podjetje Schneider, ki pa je zavrnilo izdelavo tega tanka. To podjetje je že razvijalo svoj tank imenovan Schneider CA1, takrat se je prototip imenoval Tractor A, ker ime Char še ni bilo uveljavljeno in niso imeli idej za drugo poimenovanje tanka. Tank St Chamond je bil zelo podoben tanku Schneider CA. To je bila velika prednost za podjetje Saint Chamond, ki je želelo izdelovati tanke Schneider CA, vendar se podjetji nista mogli dogovoriti za višino plačila. Tank je imel še eno prednost, to je bila njegova velikost, ki mu je omogočila, da je nosil nov top L12 Canon à Tir Rapide. St Chamond je bil s tem topom veliko bolj unčikovit od tanka Schneider CA. Prvi prototip tanka je bil izdelan septembra 1916.
  • Sturmpanzerwagen Oberschlesien je bil nemški prototipni tank prve svetovne vojne. Tank je bil hiter ter lahko oklepljen in je služil kot model nemškim tankom v drugi svetovni vojni.Proti koncu prve svetovne vojne je bil edini nemški delojoči tank A7V. Vsi so se zavedali, da je ta tank velika polomija in da potrebujejo tank, ki bi bil okretnejši in dovolj poceni za serijsko proizvodnjo. Leta 1918 je 13 podjetij podpisalo pogodbo za proizvodnjo tanka. Ta tank je oblikoval Müller. Prototipa sta bila narejena v poljskem podjetju Oberschlesien Eisenwerk. Projekt je dobil naziv Oberschlesien. Še preden so začeli izdelovati prototipe tega tanka, so že delali načrte za izboljšan tank Oberschlesien II. Načrti za izboljšano verzijo so bili narejeni še pred koncem vojne.