France Bevk: Pestrna

Iz Wikiknjig
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Pestrna je glavna junakinja v povesti z istomenskim naslovom, pisatelja Franceta Bevka.

Prvič je izšla med obema svetovnima vojnama, leta 1939. Zaradi časa nastanka vsebuje številne besede in izraze, ki jih marsikje sploh ne uporabljajo več, ali pa jih sploh ne poznajo. To zlasti velja za ljudi v urbaniziranem okolju, ki pomena teh besed sploh ne poznajo, ali pa imajo o pomenu le-teh napačno predstavo.

Vsebina povesti[uredi]

Živela je revna družina Grivarjevih (mama, sin Petrč in hči Nežka. Ker pri hiši ni bilo dovolj hrane, je oče odšel za delom v tujino, ostali otroci pa po svetu. Mati je odhajala na dnino, hčer Nežko pa puščala doma samo in osamljeno. Večkrat jo je našla vso objokano, zato ji je nekega dne obljubila, da ji naredi punčko, v zameno za to, če bo pridna in nič več žalostna. Ker je Nežka obljubo izpolnila, je tako dobila tudi svojo prvo punčko, ki jo je poimenovala Pikapolonica. Z njo se je skoraj ves čas igrala in bila presrečna, ker jo je imela. Žal pa je to njeno srečo kmalu prekinila Mejačevka, ki je prišla prosit, če bi šla Nežka k njim za pestrno male Maričke. Tako je morala Nežka zapustiti svojo mater in brata in iti od doma k Mejačevim. Življenje pri Mejačevih pa še zdaleč ni bilo takšno, kot ji je bilo obljubleno. Mejač ji sicer ni rekel žal besede, je pa bila Mejačevka tista, ki je postala sitna, zajedljiva in zahtevna. Njena naloga ni bila samo varovanje Maričke, ampak tudi postoriti vse ostalo, kar so od nje zahtevali. Nežka se je takšnemu načinu življenja težko privadila. Godile so se ji krivice, tako kot tistega dne, ko naj bi mogla paziti na malo Maričko, a je šla iskat svojo izgubljeno punčko in pustila Maričko samo. Medtem časom se je domov vrnila Mejačevka in našla Maričko vso premočeno in premraženo. Bila je zelo huda na Nežko in jo tudi kaznovala s pretepom. Nežka je bila zelo žalostna in prizadeta, ker se ji je ponovno zgodila krivica, pa tudi zato, ker je tokrat prvič v življenju doživela, da jo je kdo pretepel. Njeno stisko je opazil tudi hlapec Tinče, ki je bil dejanski krivec nastale situacije. On je bil tisti, ki ji je vzel punčko in jo skril, saj ji je rad ponagajal. V zameno za to, ji je predlagal, da naj pobegne domov in ji pri tem tudi pomagal. Po prihodu domov je Nežka hudo zbolela. S tujine se je vrnil oče, obiskali pa so jo tudi vsi bratje in sestre, pa tudi hlapec Tinče. Pričakovali so najhujše, na srečo pa se je sreča obrnila njej v prid in tako je Nežka okrevala. Dobila je voljo do življenja in njeno srce je znova zahrepenelo po svetu in novih izzivih.

Predstavitev lika[uredi]

Lik pestrne, oziroma Nežke, predstavlja težek položaj kmečkih otrok v začetku 20.stoletja. Takrat je bilo veliko otrok, a premalo hrane, zato so morali otroci po svetu, dečki za hlapce, deklice za dekle in pestrne. Tako mora Nežka kot petletna deklica zaradi revščine od doma, služit. Pisatelj z njenim likom prikazuje obsodbo nesmiselnosti vključevanja otrok v odgovorno delo, ki ga zaradi svoje nedoraslosti in nezrelosti ne morejo opravljati tako kot od njih zahtevajo in pričakujejo. Nežka ima tako nalogo varovanja druge osebe, ki je prav tako kot ona, še otrok. Gre torej za popoln nesmisel, saj še Nežka sama kriči po materinem varstvu in ljubezni in tako še ne zmore dobro varovati samo sebe, kaj šele nekoga drugega in biti zanj celo odgovorna. Iz tega izhajajo vse krivice, ki so se ji kot otroku revnih bajtarjev tudi godile. To pa pisatelj upravičuje in razlaga z nekdanjo splošno revščino in prevzetimi tradicionalnimi razmerji, kakršna so vladala med različnimi sloji, med revnimi bajtarji in premožnejšimi kmeti. Ti so bili revnejšim nadrejeni, na višjem družbenem položaju in od njih pomembnejši. Tako Nežka predstavlja revnega otroka, ki se mora podrejati tako materi, pa tudi Mejačevim, saj so le-ti na višjem družbenem položaju in tudi plivnejši. Ona ne zmore trdega življenja varuške v tuji hiši. Njena nežna duša ni kos pošastnim, nočnim samotam v podstrešni sobi, prav tako ni kos krivični Mejačevki in njeni muhasti hčeri Marički. Bolj kot na svojo varovanko, je navezana na svojo punčko, ki ji pomeni edino družbo in tolažbo v nočeh, polnih strahov in prividov. Ko na koncu zaradi nagajivosti prešernega pastirčka izgubi svojo edino uteho, se upre in zbeži domov. Nežka nam tako predstavlja skrivno duševno trpljenje otroka, ki pogreša svoj dom in domače, in obenem doživlja občutek izrabljanja, izkoriščanja njene nezrelosti, naivnosti in revščine za opravljanje raznovrstnih del in izživljanja nad njo. S tem pisatelj prikazuje in obenem opozarja na nerazgledanost in majhno socialno pozornost družbe, na pomanjkanje otrokovih pravic in na ukinitev omogočanja vključevanja otrok v odgovorno delo. S tem hoče vplivati na odpravo krivičnih razmerij in tako soustvarjati model pravičnješe, socialnejše družbe.

Izdaje knjig Franceta Bevka[uredi]

 1. Bevk, France: Grivarjevi otroci, Pastirci, Pestrna. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1987; Ilustrator: Martina Šircelj
 2. Bevk, France: Pestrna. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1977, 4. ponatis; Ilustrator: France Mihelič
 3. Bevk, France: Pestrna. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1965; Ilustrator: France Mihelič
 4. Bevk, France: Izbrana mladinska beseda. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1984
 5. Bevk, France: Pestrna. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1980, 4. natis; Ilustrator: France Mihelič
 6. Bevk, France: Lukec in njegov škorec, Pestrna. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1982, 2. ponatis; Ilustrator: Ančka Gošnik-Godec
 7. Bevk, France: Pestrna. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1971, 2. ponatis; Ilustrator: France Mihelič
 8. Bevk, France: Lukec in njegov škorec, Pestrna. Ljubjana: Mladinska knjiga, 1992; Ilustrator: Ančka Gošnik-Godec
 9. Bevk, France: Tatič, Pestrna. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1995; Ilustrator: [Nikolaj [Omersa]]
 10. Bevk, France: Lukec in njegov škorec, Pestrna, Tatič. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2000; Ilustrator: Ančka Gošnik-Godec

Viri in literatura[uredi]

 • Bevk, France: Lukec in njegov škorec, Pestrna. Ljubjana: Mladinska knjiga, 1992; Ilustrator: Ančka Gošnik-Godec
 • Bevk, France: Grivarjevi otroci,Pastirci,Pestrna. Ljubjana: Mladinska knjiga, 1984;
 • Bevk, France: Lukec in njegov škorec,Pestrna,Tatič, Ljubjana: Mladinska knjiga, 2000 Ilustrator: Ančka Gošnik-Godec
 • Bevk, France: Lukec in njegov škorec,Pestrna. Ljubjana: Mladinska knjiga, 1982; Ilustrator: Ančka Gošnik-Godec

Glej tudi[uredi]

Wikivir
Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo: