Pojdi na vsebino

Hišnikov dan

Iz Wikiknjig

Zbirko kratkih slovenskih pravljic Hišnikov dan je napisala slovenska pisateljica Branka Jurca. Izdana je bila leta 1961, pri Založbi Mladinska knjiga.

Vsebina

[uredi]

Zbirka Hišnikov dan vsebuje šestnajst kratkih otroških pravljic in sicer Hišnikov dan , Poredni zajček , Alenkin razred ...

Analiza

[uredi]

Hišnik je glavna književna oseba v istoimenski pravljici, ki jo je napisala slovenska pisateljica Branka Jurca. Zgodbo je ilustrirala Roža Piščanec.

Zgodba se je odvijala nekega zimskega dne, ko si hišnik neke šole zaželi, da bi se lahko vsaj enkrat naspal. Želja se mu uresniči, saj se mu pokvari ura, vendar pa zato zamudi v službo. Ker je hišnik zaradi tega prepozno zakuril peči, so bili razredi zelo mrzli. Učiteljice se odločijo, da svoje učence odpeljejo na bližnji hrib, kjer se bodo med razredi odvijale tekme na saneh in smučeh. Otroci so bili navdušeni in kmalu so prišli še televizijski snemalci, da bi jih posneli. Tako se je mimogrede uresničila še ravnateljeva želja, da bi njegova šola postala slavna. Na koncu so otroci odšli na malico v šolo. Bili so zelo lačni in so vse pojedli, kar je zelo razveselilo njihovo kuharico. Otroci pa so si nazadnje zaželeli, da bi vsako leto imeli hišnikov dan.

Kraj in čas dogajanja so šola ,zasneženi hrib v bližini šole ,zima. Glavna literarna oseba je Hišnik. Stranski liki so otroci, učiteljica,ravnatelj, kuharica, snažilka in televizijski snemalci.

Viri

[uredi]

JURCA, Branka. (1961). Hišnikov dan . Ljubljana: Mladinska knjiga