Pojdi na vsebino

Hlebček kruha

Iz Wikiknjig

Zgodbo Hlebček kruha, je napisal slovenski pisatelj Venceslav Winkler. Izdana je bila leta 1956 v Knjižni zbirki Čebelica, pri založbi Mladinska knjiga.

Analiza dela

[uredi]

Pisatelj v kratki zgodbi obravnava tematiko druge svetovne vojne na slovenskem ozemlju. Glavne književne osebe so mati, ki v krušni peči peče kruh za svoje tri otroke: Tineka, Jožeka, in Liziko. V zgodbi nastopa nekaj stranskih književnih oseb. To so Nemci in brigada partizanov.

Vsebina

[uredi]

Pisatelj v kratki zgodbi opiše dogajanje v času druge svetovne vojne na slovenskem ozemlju. Slikovito prikaže pomankanje in revščino malih ljudi. Zgodba se prične v požgani hiši, kjer živijo glavne književne osebe (mati, Jože, Tinek in Lizika). Utrujena mati se odloči, da bo spekla hlebček kruha. Otroci se tega zelo razveselijo. Materi nanosijo drv, nato pa čakajo, da je hlebček spečen. Otroci v pričakovanju dočakajo hlebček kruha. Nato odidejo na skalo ob cesti, kjer naj bi si ga razdelili. V tem času pa pride mimo brigada partizanov, ki je hitela v kraje, kjer je donela nemška strojnica. Zadnji med njimi je stopal ranjen partizan. Otroci so se odločili, da mu ponudijo hlebček kruha. Partizan sprejme hlebček in se jim zahvali.

Dogajalni prostor

[uredi]

Zgodba se odvija na slovenskem ozemlju, pretežni del v požgani hiši in na vrtu okoli nje. Zadnji del zgodbe pa se dogaja ob beli cesti, kjer otroci delijo hlebček kruha.

Dogajalni čas

[uredi]

Dogajalni čas je poletni dan. Zgodba se začne s pripovedjo o hiši, ki so jo Nemci požgali pred štirinajsti dnevi. Konča pa se z odhodom partizanov mimo njihove hiše.

Viri

[uredi]

Venceslav Winkler, Mali Smolček, 1956. Ljubljana. Mladinska knjiga