Hudič nad blejskim zverinjakom

Iz Wikiknjig

Sergej Učakar: Hudič nad blejskim zverinjakom. Ljubljana: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti - revija Mentor, 2012 (Begunje: Cicero]). 197 str. Spremna beseda: Aljoša Harlamov. (COBISS)

O avtorju[uredi]

Sergej Učakar (1965) je slovenski pisatelj. Pisati je začel že zgodaj — objavljal je v glasilu blejskih osnovnošolcev Beli lokvanj, se ukvarjal z glasbo in prirejal literarne večere. Leta 2004 je pod psevdonimom Najan Doren Severin izdal prvenec Žival z dvema hrbtoma. Prvič je bil razglašen kot dobitnik osrednje nagrade Festivala mlade literature Urška v Slovenj Gradcu leta 2009, pred tem pa je izdal nekaj posameznih člankov v reviji Mentor. Leta 2012 je izdal prvo zbirko kratkih zgodb: Hudič nad blejskim zverinjakom. Danes živi in dela na Bledu.

Bibliografija[uredi]

Kratke zgodbe[uredi]

  • Žival z dvema hrbtoma (izdano pod psevdonimom Najan Doren Severin) (2004) (COBISS)
  • Hudič nad blejskim zverinjakom (2012) (COBISS)

O zbirki[uredi]

Zbirka Hudič nad blejskim zverinjakom je izšla leta 2012 pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v zbirki Prvenke. Kratko spremno besedo je napisal Aljoša Harlamov in ima naslov V znamenju zodiaka. Zbirka vsebuje sedem kratkih zgodb različnih dolžin, vsebuje tudi moto Mateja Bora z naslovom Tako je pač in avtorjev predgovor: „Vse živali v tej knjigi so izmišljene. Vsaka podobnost je samo slučajna.“ Zgodbe preko metafor in simbolike kritizirajo politične sisteme in oblasti nasploh. Prisotni so tudi subjekti pogovarjanja, katerih edina akcija je (neuspešen) pogovor. So kritike oblasti in kapitalističnega sistema, izkoriščanja in zatiranja. Prisotna sta tudi dva motiva, ki se v različnih oblikah pojavljata v vseh zgodbah — to sta motiv Bleda, Učakarjevega rojstnega kraja, in motiv živali nasploh.

Obnove zgodb[uredi]

Ko nekdo govori v temi (Parabola o nemočni zmoti)

Zgodbo pripoveduje mladi študent, ki se preživlja z raznašanjem časopisov. Opisuje prebivalce (urarja, boksarskega učitelja, brivca, mesarja, komandirja), ki se zbirajo v vaški krčmi, vsem pa zbuja radovednost stara gospa. Ta študenta nekoč povabi na čaj in po skrivnostnem pogovoru izgine, kar prebivalce še dodatno vznemiri.

Planet živali

Skozi protagonistov tok zavesti spoznamo materino bolezen, spolne navade in njen brezobzirni odnos do sina in domačega psa, katerega subjektu ukradejo. Skozi retrospektivo podoživlja umor prostitutke in zanetje požara v skladišču svojega delodajalca.

Kit, kača, kralj in nekaj vmes

Moškega in žensko na poti ustavi drevo, ki je padlo na cesto. Skozi njun banalen in brezploden pogovor je razvidno, da se pogovarjata o tem, kako prebroditi in se postaviti na noge po smrti nerojenega otroka oz. splava.

Mojra, globoke, mračne vode

V zgodbi se prepletajo štiri zgodbe štirih protagonistov. Prvi je Viktor Smuk, ki se kot zmagovalec po 48 letih letih vrne v domovino. Druga zgodba opisuje vaškega pijanca Glažarja, tretja pa prevaranta Asa, ki načrtuje pobeg v tujino, da bi se rešil dolgov. Zadnja je izpoved izkoriščanega konja Vseveda. Zgodbe se med sabo povezujejo tako, da se ciklično sklenejo s krogom.

Barvna slepota

Protagonist poseda na terasi lokala in opazuje turistični vrvež. Skozi tok zavesti se njegove misli spominjajo preteklosti, ta pa se prepleta s sedanjostjo in blodnjami o prostitutki in svoji materi.

A capella

Hčerka skozi monolog spregovori o tem, kako je celo življenje skozi številne moške iskala očeta. Polna hiša otrok jo duši tako močno, da beži v polnočno pijančevanje in monolog z očetom, ki pa je že dolgo časa mrtev.

Personifikacija

Glavni protagonist je razočaran in prizadet moški, ki ima zaradi ženine prevare močno željo po maščevanju. Skozi pijan monolog odšteva ure do morilskega pohoda na ženinega ljubimca, na koncu pa stori samomor.

Viri in literatura[uredi]

Viri[uredi]

  • Sergej Učakar, 2012: Hudič nad blejskim zverinjakom. Ljubljana: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – revija Mentor, 2012. Zbirka Prvenke. (COBISS)

Literatura[uredi]

  • Aljoša Harlamov, 2012: V znamenju zodiaka. Sergej Učakar: Hudič nad blejskim zverinjakom. 189–196. (COBISS)
  • Marko Elsner Grošelj, 2013: V središču zla: Sergej Učakar: Hudič nad blejskim zverinjakom. Mentor: mesečnik za vprašanja literature in mentorstva. 137–138. (COBISS)
  • Andrej Lutman, 2013: Izročilo davnin: Sergej Učakar: Hudič nad blejskim zverinjakom. Mentor: mesečnik za vprašanja literature in mentorstva. 138–139. (COBISS)