Izdelava risanke

Iz Wikiknjig
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Podvrste risank glede na princip izdelave[uredi]

Poznamo dve glavni podvrsti risank glede na izdelavo; pri prvi, v čigar načinu je izdelana znana ameriška komedija South Park, je značilno, da ustvarjalec nariše ozadje ter oblikuje like in predmete, ki jih nato po ozadju premika. Druga podvrsta je skrajno podobna prvi, le da tam podjetje - en človek je daleč premalo za tak projekt - nariše vsako sliko lika in predmetov posebej, ozadje pa je še vedno fiksno. Pri prvi podvrsti torej zlagamo poprej narisane, pobarvane in izrezane podobe eno na drugo (na primer izrezana usta, ki naj bi se v risanki premikala, na prvotna usta, ki so narisana že na samem liku), pri drugi pa narišemo vse slike razen ozadja posebej.

Kako narediti preprosto risanko[uredi]

  • Zgodba. Je začetni del izdelovanja risanke. Ko jo napišemo, seveda v obliki scenarija, jo izpopolnjujemo, ko pa končamo še s tem, smo pripravljeni na risanje.
  • Risanje. Najprej narišemo ozadja, ki jih je v manj kvalitetni kratkin risanki lahko le nekaj, nato pa posebej like (npr. gospod Pipa) in predmete (kot je lahko regrat).
  • Barvanje. Obstaja program zanj, a stane kar precej. Seveda moramo pri vsem, kar želimo pozneje objaviti, biti pazljivi, da vso programsko opremo pošteno kupimo, sicer nas lahko njeni lastniki krepko stožijo. Barvati je potrebno z ne preveč tankimi flomastri, da je stvar kvalitetna. Obstajajo prav posebni flomastri, ki so popolnoma nujni za barvanje risanke, da je kvaliteta vsaj minimalna, ki jih je moč najti pod imenom Topic markers ali Prismacolor markers.
  • Izrezovanje. Do najmanjše podrobnosti je treba zadevo izrezati (seveda le predmete in like), nato smo pripravljeni za premikanje in slikanje.
  • Premikanje in slikanje. Pri tem like in predmete postavimo na ozadje in like nato premikamo, kakor želimo, da se v risanki gibljejo.
  • Dajanje na računalnik. Znan program Movie Maker je primeren le za risanke, v katerih se slike ne premikajo hitro, oziroma se premikajo počasi, kar za risanko ni kvalitetno. Obstaja več programov, med njimi zelo uporabljan Pinnacle Studio, v katerem pa se da delati risanke le na opisan način, torej da se praktično vse izdela na roke. Nato slike v programu tako razporedimo, da smo poprej potrebovali za govor lika poslikati le okoli štiri različna usta (odprta, pol odprta...), in da lik govori.
  • Sinhronizacija in dodajanje glasbe. Pri sinhronizaciji je pomembno, da se jo opravi preden se pri postopku dajanja na računalnik razporedi sličice tako, da lik "govori". Glasba pa naj bo neavtorska le, če risanko želite delati za zabavo in ne za javnost.