Pojdi na vsebino

Jezik v ušesu

Iz Wikiknjig

Jezik v ušesu je naslov pesniške zbirke za otroke. Napisala jo je Vida Mokrin Pauer, ilustriral pa jo je Zvonko Čoh. Izdana je bila leta 1991 pri Založništvu slovenske knjige, v Ljubljani.


Zgradba ali kompozicija[uredi]

Zbirka pesmi za otroke Jezik v ušesu (1991) avtorice Vide Mokrin Pauer ima dvaindvajset pesmi, in sicer: Za lačno poezijo, Pisalni stroj, V poletnem dnevu, Kaj morje zasanja, kaj sanja, Vonji, Mala sitnoba, Čudo, Zaspanček, Ko se močno potiho zaljubiš, Skrivanje v očeh, Dotik iz ljubezni, Čarovnik Svet, Okusi, Lumpek Zanalašč, S trmo je križ, Hribolazenje, Morska noč, Ko je mama preveč sama, Mikrofoni, Tišina, Knjiga, Dan.

Literarni liki[uredi]

V otroški pesniški zbirki so motivno-tematske prvine. V njej avtorica govori o pojmih (Okusi, Hribolazenje, Morska noč, Tišina, Dan, V poletnem dnevu, S trmo je križ), čustva (Ko se močno potiho zaljubiš, Skrivanje v očeh, Dotik iz ljubezni), predmete (Pisalni stroj, Knjiga, Mikrofoni), čutila (Vonji), osebe (Zaspanček, Lumpek Zanalašč) ki pa se ne ponavljajo. Prisoten je domišljijski svet.

Analiza[uredi]

Pesmi v otroški pesniški zbirki so humorne, napisane v kiticah, ki so različno dolge. Posebna je pesem Hribolazenje, kjer tipografija besed vsebuje tudi pomen ("Vsak s svoje osvojene višine se zagleda...").

PISALNI STROJ

Motiv v pesmi je pisalni stroj. Avtorica opisuje kaj je njegova (pisalni stroj) naloga ("Vsak stroj je namreč ustrojen tako, da mehanično uboga. To je njegova naloga") in kako deluje.

DOTIK IZ LJUBEZNI

Pesem govori o dotiku iz ljubezni. Motiv je dotik ("Dotik je stik dotikajočih se dveh...") in opisuje pot dotika.


Viri in literatura[uredi]