Pojdi na vsebino

Mali Smolček

Iz Wikiknjig

Zgodbo Mali Smolček, je napisal slovenski pisatelj Venceslav Winkler. Izdana je bila leta 1956 v Knjižni zbirki Čebelica, pri založbi Mladinska knjiga.


Analiza dela[uredi]

Pisatelj v kratki zgodbi obravnava tematiko druge svetovne vojne pri nas. Glavna književna oseba je mali Smolček, ki je znan po tem, da se ga vedno drži smola. V zgodbi nastopa nekaj stranskih oseb. To so teta, brigada partizanov in Nemci.

Vsebina[uredi]

V zgodbi ima pomembno vlogo brigada partizanov, ki je prišla v Smolčkovo vas. Komandant išče junaka, da bi odšel v sosednjo vas poizvedovat o Nemcih. Ker ni junka med vojaki se opogumi Mali Smolček, ki je tudi glavna književna oseba. Ko odide poizvedovat ga ustavijo Nemci pri katerih se izgovori, da je prišel obiskat teto. Ko Mali Smolček izve koliko je Nemcev v vasi pobegne nazaj. Med begom nazaj išče zatočišče, ki ga ne najde. Skrije ga le snežni vihar, ki ustavi nemške vojake. Na koncu zgodbe Mali Smolček zopet najde Partizane, ki jih odpelje do izgubljenih Nemcev v snežnem viharju.

Dogajalni prostor[uredi]

Zgodba se odvija na slovenskem ozemlju, pretežni del v dveh bližnjih vaseh. Do teh dveh vasi vodi bela cesta. Zadnji del zgodbe pa se dogaja v gozdu skozi katerega beži Mali Smolček.

Dogajalni čas[uredi]

Dogajalni čas je pozno jesensko popoldne, tik pred začetkom zime. Zgodba se začne s prihodom partizanov v Smolčkovo vas, konča pa se med snežnim viharjem istega dne.

Viri[uredi]

Venceslav Winkler, 1956: Mali Smolček. Ljubljana: Mladinska knjiga.