Miška in veter

Iz Wikiknjig
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Kratko sodobno pravljico v slikaniški obliki Miška in veter je leta 2003 napisala pisateljica Tatjana Kokalj ilustrirala jo je ilustratorka Daša Simčič, izšla je pri založbi Grlica.


VSEBINA[uredi]

Književno dogajanje govori o Miški. Književni prostor v kratko sodobni pravljici je hiša z vrtom. Vsebina pravljice govori o Miški ki si ves časa prepeva, kar pa jezi strašni Veter. Le ta je nekega dne naveličan Miškinega petja, zato ji iz jeze podere njeno hišo. Miška si mora zato nov dom narediti v kar v luknji pod zemljo.


ANALIZA[uredi]

Glavna literarna lika v pravljici sta Miška in Veter, stranskih oseb ni.

Glavni literarni lik- Miška je neustrašljiva, vedno dobre volje in vztrajna, nad ničemer se ne pritožuje in se zmeraj spopade z največjimi izzivi. Drugi glavni literarni lik- Veter pa je nepoterpežljiv, neprilagodljiv in hitro razdražljiv.

Književni čas v kratko sodobni pravljici ni neposredno določen, vendar iz literarnih signalov (rumeno listje, jesen mraz) lahko sklepamo, da se dogajanje začne jeseni, in se nadaljuje tudi pozimi, spomladi in poleti. Tudi književni prostor ni neposredno določen, vendar iz literarnih signalov (dvorišče, miškina hiša), lahko sklepamo da gre za dogajanje v okolici Miškine hiše, ki jo kasneje podre Veter.


VIR[uredi]

Kokalj, Tatjana., (2003) Miška in Veter, Ljubljana: Založba Grlica

Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo: