Mihčev škrat

Iz Wikiknjig
Jump to navigation Jump to search

RIBIČIČ, Josip, 1960: Mihčev škra. Maribor: Obzorja (ilustriral Janez Vidic]. Maribor:Obzorja Josip Ribičič, slovenski učitelj, pisatelj, dramatik in urednik, * 3. november 1886, Baška na otoku Krku, † 7. junij 1969, Ljubljana.


Dela[uredi]

Dramatika:[uredi]

Pravljice:[uredi]


Proza:[uredi]


Josip Ribičič je spisal slikanico, umetno pripovedko Mihčev škrat, izšla je leta 1960. Ilustriral jo je Janez Vidic, obsega 81 strani in je deljena na šest poglavji: Neugnanega Mihca dom, Tegobe treh invalidov, V domu lutk, Prestane nevarnosti in bolečine, Razburljiv lov in Prebujenje

Vsebina[uredi]

Glavna književna oseba, Mihec, je nagajiv deček. Boji se zdravnika, ki pride na večer pogledat njegovo bolno sestro. Zdravnik ugotovi med pregledovanjem Mihčevega zdravja, da je motiv za Mihečevo nagajivost škrat. Med tem časom, namreč Mihec naredi novo neumnost, saj zdravniku s kredo nariše pajaca. Sestra Metka njegovo dejanje pove materi. Mati pa se odzove tako, da ga ne poljubi na lica za lahko noč. Mihec je zaradi tega tako jezen, da uniči Metkine igrače, ko mati odide. Te igrače se v Mihčevih sanjah odpravijo v dom lutk, kjer se srečajo s številnimi lutkami, a najbolj pomemben je Vseved, ki pomaga razrešiti situacijo. Ko se Mihec zbudi, obnovi materi svoje sanje in kar ne more verjeti svojim očem, ko vidi igrače nedotaknjene. Tokrat dobi njen poljub za lahko noč, Mihec pa nato mirno zaspi nazaj.

V knjigi se pojavlja motiv odsotnoega očeta in pogojna ljubezen (poljub za lahko noč). Prav tako pa avtor uporablja veliko pomanjševalnic, kot so medvešček, zamorček in druge.

Tema[uredi]

Tema umetne pravljice Mihčev škrat, je rešitev glavne književne osebe pred neubogljivostjo in porednostjo. Hkrati pa nosi sporočilo, da ne glede na to, kakšni so otroci, take jih imajo starši radi, ker so njihovi.

Osebe:[uredi]

Glavne osebe:

Mihec (neubogljiv deček, poln fantazij), Zamorček (Metkina igrača), Medvešček (Metikina igrača), Punčka Špela (najljubša Metkina igrača), Mama, Vseved (velik in suh, opisan kot "imeniten učenjak", podoben zdravniku) Osliček (Mihčeva igrača, trobentasti uhlji), Aeroplanček (Mihčeva igrača)

Stranske osebe: Metka (eno leto mlajša od Mihca), Zdravnik, Bolničarka, Pajac, Druge igrače: črnolasa punčka, kuža, mačka, oficir, opica, pajac na vrvici, papiga, rdečelasa punčka, slon, trobentač, žirafa ..., Škrat (majhen - v velikosti pajka,droben, navihan, v rdečih hlačah, zelenem jopiču, v rumenih škorenjcih)

Vsebina po poglavjih[uredi]

NEUGANEGA MIHCA DOM

Kraj dogajanja je otroška soba. Čas dogajanja je zvečer. Osebe, nastopajoče v tem poglavju pa so: mati, Metka, Mihec, zdravnik. Glavno dogajanje, opisano v tem poglavju, je Mihčeva jeza zaradi Metkinega toženja in uničenje njenih igrač.


TEGOBE TREH INVALIDOV

Kraj dogajanja je znotraj Mihčevih sanj, čas dogajanja pa ni znan. Osebe, nastopajoče v tem poglavju so: avionček, medvešček, Mihec, osliček, punčka, zamorček. Glavno dogajanje je odhod jeznih Mihčevih in Metikinih igrač v Dom lutk, kjer bodo poiskale lik Vseveda, ki jim bo pomagal postati takšne, kot so bile prej.


V DOMU LUTK

Kraja dogajanja sta široka ulica in izložba z lutkami/igračami. Čas dogajanja razberemo samo kot pozno uro. Osebe, ki jih razberemo v poglavju so avionček, medvešček, punčka, zamorček, oficir, opica, ostale igrače in lutke, slon, trobentač, Vseved, žirafa ... Glavno dogajanje je nepričakovani obisk igrač v Domu lutk in potovanje nazaj do Mihčeve in Metkine sobe, kjer se zgodba potem počasi razplete.


PRESTANE NEVARNOSTI IN BOLEČINE

Kraj dogajanja je ulica, čas dogajanja je znotraj sanj glavnega lika, pozno ponoči. Osebe v tem poglavju so: bolničarka, avionček, medvešček, opica, osliček, punčka, Vseved, in zamorček. Glavno dogajanje se zaplete, ko spoznajo, da imajo na letalu slepega potnika - opico, ta skoraj povzroči, da avion strmoglavi.


RAZBURLJIVI LOV

Kraj dogajanja je Mihčeva soba, čas dogajanja pa so še vedno Mihčeve sanje, pozno ponoči. Osebe, ki jih najdemo v tem poglavju so: avionček, bolničarka, medvešček, osliček, punčka, škrat, zamorček in Vseved. Glavno dogajanje iskanje Mihčevega škrata in njegov pregon.


PREBUJENJE

Kraj dogajanja je še vedno Mihčeva soba. Čas dogajanja je natančneje določen, in sicer ga pisatelj označi nekje do polnoči. Osebi sta mati in glavna književna oseba tj. Mihec. Glavno dogajanje je, ko se glavna književna oseba zbudi in materi hiti razlagati svoje sanje, na koncu pa ga premaga spanec.


Viri[uredi]

Ribičič, Josip: Mihčev škrat (COBISS) (1960). Maribor: Založba Obzorja

Glej tudi[uredi]

Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo: