Pod zvezdo

Iz Wikiknjig
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Lutkovno igro v petih dejanjih je napisal slovenski pisatelj Branko Rudolf. Izdana je bila leta 1947 pri Založbi Mladinska knjiga.

VSEBINA[uredi]

Lutkovna igra v petih dejanjih se dogaja na ozemlju Pohorja ob koncu druge svetovne vojne. Ljudje pričakujejo prihod partizanov, da preženejo tuje zavojevalce in si zagotovijo mirno življenje. To se tudi zgodi, saj na koncu igre partizani rešijo ujetnike in preženejo Nemce iz svoje vasi.

ANALIZA[uredi]

Pisatelj je v lutkovni igri obravnaval problematiko druge svetovne vojne pri nas. Osredotočil se je na boje med partizani in Nemci, ki so okupirali našo deželo. Glavni književni osebi sta siroti Jurček in njegova sestra Katrca, ki so jima Nemci ubili očeta, mater in strica. V igri imata pomembno vlogo tudi partizana Jože (Jurčkov in Katrin bratranec) in Tone (komandir čete in sin matere Cile), ki imata kasneje, skupaj s Kurentom, pomembno vlogo pri reševanju Katrce in matere Cile iz zapora. V igri nastopa veliko stranskih oseb, med njimi so tudi živali (Kresnica - možak, sove), rastline (Goban), pošasti in prikazni (Zvezda). Nemško nevarnost, strah in trepet predstavlja Veliki nemški škorenj, ki uničuje vse, kar je proti novi oblasti. Pri tem mu pomagata Izdajalec (domačin) in pa glavni oficir (Nemec), ki je zadolžen za mučenje in ubijanje tistih, ki nemške oblasti ne priznavajo.

VIR[uredi]