Programiranje grafičnih uporabniških vmesnikov s C++ in Qt/Predgovor/Komu je knjiga namenjena?

Iz Wikiknjig

Kot je možno sklepati že iz samega naslova, je knjiga namenjena vsem uporabnikom programskega jezika C++, ki bi si radi poenostavili razvoj programov z grafičnim uporabniškim vmesnikom.

Qt je sicer zaslovel po tem, da so programi napisani na njegovi osnovi prenosljivi na več operacijskih sistemov, a ga uporabljajo tudi programerji, ki ciljajo samo na eno platformo, saj tudi v tem primeru Qt lahko precej olajša razvoj. Tako lahko nekdo prvenstveno razvija svoj program samo za Windows, ko pa se pojavi potreba po programu na drugem operacijskem sistemu, je potrebno samo ponovno prevesti izvorno kodo in program je že na voljo povsem novi skupini uporabnikov. Ta zmožnost prenosa je še posebno pomembna v teh časih, ko sta operacijska sistema Linux in Mac OS vse bolj priljubljena.

Knjiga bo v veliko pomoč tudi tistim, ki bi radi začeli z razvojem za namizno okolje KDE. Podobno kot Qt temelji na C++ in ga razširi, knjižnice namizja KDE temeljijo na Qt in ga oplemenitijo. Zato ni skrivnost, da je za uspešno prispevanje k razvoju namizja KDE in programov zanj najprej potrebno poznati osnove Qt.

Qt pa ni omejen le na namizne računalnike ampak je tudi odlična odskočna deska za razvoj programov, ki so namenjeni mobilnim telefonom in ostalim prenosnim ter namenskim napravam. Na teh je moč najti posebej prilagojen Qt, ki se imenuje Qtopia.

Kot lahko vidite, je znanje razvoja s Qt vsestransko uporabno. Če vas bodo predstavljene zmožnosti in koncepti Qt pritegnili, a vam C++ ne diši preveč, ne obupajte. Na voljo so posebni povezovalni paketi (angl. bindings), ki omogočajo uporabo Qt tudi s programskimi jeziki kot sta na primer Python in Java.