Pojdi na vsebino

REKVIEM ZA HEROJI

Iz Wikiknjig

TV igra je del zbirke Rekviem za heroji, ki jo je napisal Vuga, Saša leta 1969 pri Založbi Mladinska knjiga..


VSEBINA

Stotnik Nemec in Komisar Marko v spremstvu voznika z brzostrelko hodita proti mlinu ob potoku. Zaslišijo se streli. Med streljanjem iz mlina plane Tugo, katerega izza jablane poskuša ustreliti šofer. Marko in Tugo začneta streljati proti vozniku, kateri pade v travo. Potem Tugo sproži še nekaj strelov proti Marku in zbeži. Tugo želi na vsak način ubiti Marka. Nekega dne Tugo pred trafiko čaka brata. Ravno takrat iz druge strani prihaja Marko. Tugo ustreli Marka in poskuša zbežati. Ni mu uspelo, saj ga je ustrelil vojak. Pokopali so jih dva dni po smrti v skupni grob na katerem je pisalo PADLA ZA DOMOVINO.


ANALIZA
Glavne književne osebe so Marko, Tugo, Miluta in Matevž, stranske književne osebe pa Sapica, Dolinšek, Nemec, Grobar, Trafikantka in Cerkovnik. Književni prostor: mlin ob potoku in cerkev. Glavne književne osebe so hotele postati del mozaika, ki se mu pravi - človeška in slovenska samozavest.

»Ko sledimo njihovim stiskam in odločitvam, se sprašujemo: saj ni mogoče, da se ne bi mogli drugače sporazumeti. Povezovala jih je ista misel, isto dejanje, isti cilj. In ista ljubezen. Pa vendar: naj je ta naša zdajšnja logika še tako abotna ali na pogled celo nezmotljiva, naj se nam zdijo zakoni ilegale še tako nedoumljivi, daljni in nasilni - resnica je, da si teh zakonov revolucija ni izmislila za voljo nekakšne bojevniške domišljije ali gverilske pestrosti.«
Vasja Predan v knjigi: Saša Vuga: Rekviem za heroji (1969). Založba Mladinska knjiga


VIR:

  • Saša Vuga: Rekviem za heroji (1969). Ljubljana : Založba Mladinska knjiga
  • Leben Gusti, Saša Vuga: Portreti glasov radijske kukavice in televizijske piščalke, 1999 (COBISS)
  • Helga Glušič: Sotočje časov, občutij in besed, 2007 (COBISS)