Pojdi na vsebino

Substitucija

Iz Wikiknjig
Substitucija  
Avtor Mojca Tirš
Država Slovenija
Jezik slovenščina
Založnik ZKD Murska Sobota
Datum izida 2006
Žanr kratka proza
Št. strani 61
Klasifikacija
ISBN 961-6485-10-5

Substitucija (COBISS) je zbirka kratkih zgodb Mojce Tirš, izšla je leta 2006 pri založbi ZKD Murska Sobota v knjižni zbirki Edicije revije Separatio.

O zbirki[uredi]

Zgodbe nimajo določenega kraja in časa dogajanja. Prav tako niso poimenovane osebe. Vse zgodbe pripoveduje ženska. Gre za zapise toka njenih misli in zapise kratkih izsekov iz njenega življenja. Veliko zgodb ima erotičen pridih, vse pa tematizirajo medosebne odnose. Običajno gre za odnose med žensko in moškim.

Obnove[uredi]

SLOVO (Zgodba ima približno 780 besed.) Ženska in moški sedita v lokalu. Moški jutri zjutraj odhaja za zapahe in njej je težko, a tega ne pokaže. Zgodba opisuje njena čustva; jezo, krivdo, žalost, nemoč in bolečino ter bitko, da kljub vsemu ostane močna.

HALO (Zgodba ima približno 1677 besed.) Žensko že tri mesece nenehno kliče neznan moški, ki ga tudi sama ne pozna. Pripoveduje ji, da je najlepša ženska, kar jih je kdaj videl, ona pa ga ima za čudaka. Njegovih klicev se boji, saj kmalu ugotovi, da jo moški skrivaj opazuje, saj vedno ve, kaj ima oblečeno. Zaradi strahu ona začne zapirati okna in zagrinjati zavese, saj se le tako lahko sprosti. Klici so se nehali in čez čas je zopet odpirala okna. V službi ji je šlo vse kot po maslu, zato je nekega dne veselo poplesavala po stanovanju. Takrat je zopet prejela klic, a se ni več vznemirjala, ampak je z neznancem veselo pokramljala. Kasneje jo je prijateljica povabila na večerjo, da bi proslavili uspeh. Večerje se je sprva veselila, ko pa se je začela urejati, jo je prešinila misel, da na večerji ne bo nikogar, ki bi opazil njen trud in obleko. Odločila se je, da bo večerjo odpovedala, a jo je še isti hip poklicala prijateljica, ki se je večerje za razliko od nje zelo veselila, zato ni imela srca, da bi jo pustila na cedilu. Da bi pregnala misel, da nihče ne bo opazil njene idealne večerne toalete, je odgrnila zavese, odprla okno in stopila na kavno mizico ter se počasi zavrtela. Ko se je po večerji vrnila domov, je zazvonil telefon. Bil je njen opazovalec, ki ji je spet laskal in pogovor se je hitro razvil v erotičnega. Zgodba se zaključi s tem, da je srečna in se obnaša zaljubljeno, prijateljem pa nikoli ne zaupa za koga gre. V stanovanju nima več zaves in zjutraj se zbuja bolj zgodaj, da pred oknom gola spije svoj kapučino.

DRUGI (Zgodba ima približno 1066 besed.) Zgodba se začne v restavraciji. Moški predrzno osvaja poročeno žensko. Ta si svojega moža ne želi prevarati, a kmalu izvemo, da se temu moškemu že v preteklosti ni mogla upreti. Privlači jo njegova predrznost in neposrednost, zato se mu zopet pusti zapeljati. Naslednje jutro objokana čaka moža, da bi mu povedala o prejšnji noči. Takoj, ko jo mož zagleda ve, kaj se je zgodilo – pojavila se je njegova druga osebnost, včasih zdravila ne pomagajo.

PLESIŠČE (Zgodba ima približno 806 besed.) Zgodba govori o ženski in moškemu na zabavi. Očitno je, da je nekaj med njima saj, drug v drugem vztrajno zbujata ljubosumje. Moški z očitnim osvajanjem neke druge črnolaske in ženska z izzivalnim plesanjem z nekim drugim obiskovalcem zabave. V nekem trenutku moški več ne more gledati tega, zato prekine njun ples in žensko odpelje k sebi domov.

Z VLAKOM (Zgodba ima približno 416 besed.) Dogajanje je postavljeno na regionalni vlak, ki se vozi iz Štajerske proti Ljubljani. Študentka se od doma vrača v Ljubljano, kjer študira. Vožnja z vlakom traja 3 ure in ker je brez družbe se zelo dolgočasi. Hitro prelista Delo, vendar je to ne zamoti za dolgo. Na eni od postaj vstopita dva fanta in sedeta nasproti nje. Eden od njiju ji še posebej ugaja. Začneta se spogledovati in dotikati s koleni. Ona nato odide na stranišče, da bi se osvežila. Za njo pride tudi on in skupaj preživita nekaj strastnih trenutkov. Ko vlak prispe do Ljubljane, študentko prebudi sprevodnik in ona spozna, da so bile vse to samo sanje.

ZOPET NOV SOBOTNI VEČER (Zgodba ima približno 845 besed.) Skupina prijateljev se, tako kot vsako soboto, zbere v nekem lokalu. Vse poteka tako kot vsakič in ona se tokrat še posebej dolgočasi. Ko je že na robu obupa, ob sosednji mizi zagleda osebo s čudovitim nasmehom. Kar naenkrat ni več pozorna, kaj se dogaja v družbi, ne sledi več pogovoru, oči ima le še za tisti nasmeh. Začneta se spogledovati in neznana oseba ji kmalu pošlje kozarec martinija s sporočilom, da se čez 20 minut dobita pred vhodom. Brez besed se odpeljeta v stanovanje in šele v zadnjem stavku izvemo, da je bila neznana oseba ženska.

PISATELJICA (Zgodba ima približno 1105 besed.) Zgodba opisuje običajno jutro neke pisateljice. Govori o posebni vezi, ki jo ima s svojim računalnikom, ki ga vedno vzame s sabo, če odide za več kot dva dni. Tudi tokrat, ko je odšla v kočico ob jezeru, ga je vzela s sabo. Tam je ustvarjala in pisanje ji je šlo res dobro od rok. Bila je polna navdiha in besede so ji gladko tekle. Tako je pisala cel dan in si oddih vzela le za toliko časa, da je pojedla kosilo v majhni restavraciji. Po uspešnem dnevu, kot je bil ta si je vedno privoščila cigaro. V svoje besedilo je vnesla še nekaj popravkov, sicer pa je bila s svojim delom zadovoljna. Veselila se je novih projektov. Napisala je še eno poglavje, nato pa jo je premagala utrujenost in za hip je zaprla oči. Tu pa se zgodba kar naenkrat spremeni. Prestavi nas v drug, neudoben prostor. V majhno in smrdeče stanovanje, za katerega je pisateljica že dva meseca dolgovala najemnino. Ekran računalnika je kljub celodnevnemu trudu prazen.

OBLETNICA (Zgodba ima približno 780 besed.) Opisano je življenje srečnega, mladega para, ki skupaj živi v Ljubljani. Njun vsak dan, sprehajanje po ulicah, odhajanje v službo, ljubljenje. Očitno je, da je ženska vseskozi nanj zelo navezana, saj večkrat poudari, da si želi, da bi ga imela ob sebi ves čas, neprekinjeno. Da bi lažje počakala, da se vrne iz službe, se odpravi po nakupih, ko se vrne jo on že čaka s kosilom. Danes je njuna druga obletnica, zato si ona nadene posebno obleko in obuje čevlje z visoko peto. Ves dan se pripravlja na ta pomemben večer. Končno napoči čas večerje in zelo je vznemirjena, ko prične jesti njegovo meso. Sama je, a on je ne bo nikoli več pustil same, saj je zdaj končno del njenega telesa.

ŠPANIJA (Zgodba ima približno 741 besed.) Par pije vodko in sanjari o življenju, o tem, da se bosta nekoč preselila v Španijo. Izmišljujeta si razne zgodbice, o tem, kaj vse bosta tam počela. On pripoveduje tako živo, da mu ona vse verjame. Vse dokler tega ne prekine realnost in se zave, da je sama spraznila steklenico vodke, saj je on umrl pred mesecem dni.

JUTRI (Zgodba ima približno 923 besed.) Par je obtičal v rutini. On je brez volje in neprestano se prepirata. Med njima ni več ljubezni, zato se ženska odloči, da ga bo zapustila. Odločila se je, da bo jutri zjutraj odšla in spakirala le najnujnejše, še prej pa mu bo povedala, da ji je uničil življenje, in da odhaja. Bila je trdno odločena. Ko zjutraj vstane se nič ne spremeni, le ona je starejša.

KO ZAIDE SONCE (Zgodba ima približno 715 besed.) Sprva se zdi, da gre za običajen dan, običajnega dekleta, ki občuduje zahajajoče sonce in se pripravlja k spanju. Počasi si češe lase in uživa v kopeli. Ko se okopa, si zopet oblikuje pričesko. Kar naenkrat pa začne silovito in grobo krtačiti lase, da se ti začnejo cefrati. Zveže jih v čop, se obleče v pulover in hlače ter zavije v odejo, da zakrije celo telo. Tako zvita je v tišini budna ležala, vse dokler ni nekdo potrkal na vrata. Težka roka je odgrnila odejo – bil je mamin mož.

JAZZ (Zgodba ima približno 650 besed.) Ženska je na jazz koncertu, ko k njej prisede star prijatelj. Dotikata se z nogami in začneta se otipavati, ljubkovati. Ko vse kaže, da bosta odšla iz koncerta v stanovanje, glasba postane tiha in nežna. Zagledata se v glasbenika na odru in obstaneta. Naslednji dan se srečata v Ljubljani, on se z roko v roki sprehaja z njeno sestro.

SUBSTITUCIJA (Zgodba ima približno 1040 besed.) Moški in ženska v lokalu se spogledujeta. Ker on ne stori prvega koraka, to stori ona tako, da mu pošlje pijačo. Ker se on še vedno ne zgane, ona pristopi k njemu in se predstavi. Odvede ga na plesišče in kmalu se odpravljata domov. Takrat se zave, da je vse to v njeni glavi, da ni tako privlačen, kot se je zdel sprva in da išče zgolj zamenjavo za nekoga drugega.

PROFESOR (Zgodba ima približno 1027 besed.) Profesor se zagleda v svojo študentko. Na ustnem izpitu ji je namenoma zastavil vprašanja na temo erotike in prezahtevna vprašanja. Odgovarjala mu je zelo zrelo in modro, zato ga je spravila v zadrego. Star je bil 40 let in imel je bivšo ženo in tri otroke, ni si mogel privoščiti, da bi mu glavo mešala študentka. Zdelo se mu je, da je njena seminarska naloga polna namigov, ki letijo nanj. Nekega večera jo je srečal na literarnem večeru, želel je stopiti v stik z njo in po nekaj kozarcih preveč, je to tudi storil. Poljubil jo je, ona pa se je umaknila in zastrmela vanj. Zgodba se konča z obvestilom tajnice, da profesorjevo predavanje odpade zaradi študijskega dopusta.

PISMO (Zgodba ima približno 754 besed.) Pismo je naslovljeno na »predragega«. Govori o čarobnih počitnicah in zgodnji jeseni. Govori o srečnih trenutkih nekega para, kot se jih spominja ženska. Pismo je polno občutkov in izrazov ljubezni. Ženska pravi, da mu pisma ne bo pokazala, pač pa ga bo shranila k ostalim pismom, ki jih hrani zanj. Podarila mu jih bo, ko bosta stara in osivela, da bo vedel, kako ga je ljubila. Zadnji odstavek pa govori o psihiatrični bolnišnici in bolnici, ki v roki drži popisan list papirja. Zdravniki pravijo, da ji ne morejo z ničimer pomagati.

SEJEM PLASTIKE V PORTOROŽU (Zgodba ima 780 približno besed.) Par se sprehaja po sejmu plastike v Portorožu. Ženska ne mora dojeti, kako se je znašla prav tam, z njim, na katerega že dolgo več ni mislila. Dan je bil nenavaden, vendar se je z njim dobro počutila. Pogovarjala sta se in bledele so njegove napake izpred treh let. Odideta v njegovo garsonjero v Portorožu in uživata v pogovoru. Med njima je čutiti napetost in kemijo. Takrat se zbudi.

Viri[uredi]

Mojca Tirš: Substitucija: kratke zgodbe. Murska Sobota: ZDK, 2006.

Predloga:Lit-stub