Tam gori za našo vasjo

Iz Wikiknjig
Črka Wiki
  Ta članek (oz. del članka) je slogovno nepopoln. Slovenskim Wikiknjigam lahko pomagate tako, da jim uredite vsebino. Ko uredite vsebino, ne pozabite odstraniti tega sporočila.
Tam gori za našo vasjo  
Avtor Ivanka Mestnik
Ilustrator Katja Keserič Markovič
Država Slovenija
Jezik slovenščina
Založnik Samozaložba
Datum izida 2010
Žanr kratka proza
Št. strani 77
Klasifikacija
ISBN 978-961-245-896-6
COBISS ID 249737728

Tam gori za našo vasjo je kratka proza za otroke in mladino, pisateljice Ivanke Mestnik. Knjiga je izšla v samozaložbi v Novem mestu leta 2010.

Vsebina[uredi]

Avtorica pripoveduje o dediščini in o tem, da od starih staršev podedujemo marsikatero stvar, ne le materialno.

Zgodba pripoveduje o treh fantih; Miranu, Mitji in Jožetu, ki so tako kot vsi otroci zelo radovedni. Zanima jih preteklost, zato jim najprej dedek in nato še cela vas začne pripovedovati zgodbe o tem, kako je bilo v preteklosti. Otroci skoznje sestavljajo svoj svet in odkrivajo zgodovinske predmete svojih dedkov in babic. Dogovorijo se, da bodo zbrali obrabljene predmete, ki jih nihče več ne uporablja. Vsak predmet pa vzbuja tudi mnogo spominov in novih zgodb. Vaščani se spominjajo kmečkega življenja, ki je do danes že skoraj izginil. Otroci skozi pripovedovanje spoznavajo strašnost vojne, zgodbe o partizanih, okupaciji, obrambi in izdajstvu. V igri preigravajo pretekli čas in vojno - igrajo se partizane in Nemce. Na koncu vse zbrane predmete iz vasi postavijo na razstavo z naslovom: V naši vasi ni več vojne!

Viri[uredi]

1. Ivanka Mestnik, Tam gori za našo vasjo, Novo mesto, 2010 (COBISS).

Zunanje povezave[uredi]

Wikivir
Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo:

Glej tudi[uredi]