Uporabnik:Ko8zolec

Iz Wikiknjig
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Mira Gregl Hrstič, učiteljica slovenščine na OŠ Hinka Smrekarja v Ljubljani, * 1954, Trbovlje, Slovenija (tedaj tudi SFRJ)

Življenje[uredi]

Živi v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala v Šentrupertu na Dolenjskem, gimnazijo v Novem mestu in se po maturi vpisala na slovenščino (A) in ruščino (B) na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V diplomi iz ruščine je primerjalno proučevala ruske in slovenske glagole z enakimi osnovami pri dr. Francu Jakopinu, v diplomski nalogi iz slovenščine pa "Uredniški koncept Knjižnice Čebelica (1974-1993) kot se kaže v pedagoškem oz. estetskem odnosu" pri dr. Helgi Glušič in dr. Igorju Saksidi. 1979. leta se je kot učiteljica slovenščine zaposlila na OŠ Hinka Smrekarja.

Kot posebne dosežke na pedagoškem in strokovnem področju bi omenili sodelovanje v projektih Zavoda za šolstvo, Ministrstva za šolstvo in šport in Zavoda MIRK od 1991. leta: projekt Petra (računalniško opismenjevanje v petem razredu OŠ), Računalniško opismenjevanje (projekt RO) - vodja razvojne skupine, OŠ Hinka Smrekarja je bila osrednja šola za pouk slovenščine ob računalniku - Slovensko izobraževalno omrežje (SIO), Evropsko šolsko omrežje, Učenje na daljavo, Branje na daljavo. Je soavtorica računalniških programov za pouk slovenščine v OŠ (Pavliha - Opis, Oris, Oznaka), spletne strani za slovenščino, avtorica nekateri e-gradiv. Na številnih seminarjih po vsej Sloveniji je s kolegicami soavtoricami kompleta programov za pouk slovenščine ob računalniku v višjih razredih osnovne šole predstavljala Komunikacijski pouk slovenščine ob računalniku. Sodelovala je v projektu (MŠŠ) prenove pouka slovenščine - kurikulum za 2. triletje osnovne šole, in sicer Preverjanje osnutkov in predlogov učnih načrtov za slovenščino v devetletni osnovni šoli. Objavila je strokovna članka: Primeri učenja slovenščine na daljavo, Slovenščina v šoli, 1998 in Otroška slovstvena folklora v knjižni zbirki Knjižnica Čebelica, Slovstvena folkloristika, 2007.

Povezava: http://www2.arnes.si/~osljhism1/Index.htm