Vesele pesmice

Iz Wikiknjig

Delo Vesele pesmice je slikanica Anice Černej. Slikanica je izšla leta 1957 pri založbi Mladinska knjiga. Ilustracije so izvirna litografija Ksenije Prunk.


Analiza[uredi]

Slikanica zajema devet pesmi za otroke. Pesmi nimajo naslovov.

Analiza prve pesmi[uredi]

Motivi v pesmi so iz živalskega sveta. Pesem je sestavljena iz dveh štirivrstičnih kitic. Rima je pretrgana. Glavna književna oseba je lisica. Stranske književne osebe so kokoši. Dogajalni prostor in čas nista izražena.

Analiza druge pesmi[uredi]

Motivi v pesmi so iz živalskega sveta. Pesem je sestavljena iz dveh štirivrstičnih kitic. Rima je zaporedna. Glavna književna oseba je gos. Dogajalni prostor in čas nista izražena.

Analiza tretje pesmi[uredi]

Motivi v pesmi so iz narave. Pesem je sestavljena iz dveh štirivrstičnih kitic. Rima je prestopna. Glavne književne osebe so pšenični klaski in veter. Dogajalni prostor je njiva. Dogajalni čas je posredno izražen (pšenica zori poleti).

Analiza četrte pesmi[uredi]

Motivi v pesmi so iz živalskega sveta. Pesem ima eno štirivrstično kitico. Rima je zaporedna. Glavne književne osebe so ptice. Dogajalni prostor in čas nista izražena.

Analiza pete pesmi[uredi]

Motivi v pesmi so iz živalskega sveta. Pesem ima eno šestvrstično kitico. Rima je zaporedna. Glavna književna oseba je polž. Dogajalni prostor je posredno izražen (polž je na poti). Dogajalni čas ni izražen.

Analiza šeste pesmi[uredi]

Motivi v pesmi so iz živalskega sveta. Pesem je sestavljena iz treh petvrstičnih kitic. Rima je zaporedna. Glavni književni osebi sta žaba in štorklja. Dogajalni prostor in čas nista izražena.

Analiza sedme pesmi[uredi]

Motiv v pesmi je tiktakanje ure. Pesem ima eno šestvrstično kitico. Rima je zaporedna. Pesem je izštevanka. Glavna književna oseba je ura. Stranska književna oseba je Mirko. Dogajalni prostor in čas nista izražena.

Analiza osme pesmi[uredi]

Motiv v pesmi je iz vsakdanjega življenja. Pesem ima eno dvanajstvrstično kitico. Rima je zaporedna. Glavna književna oseba je kuharica Jela. Dogajalni prostor je posredno izražen (kuhamo v kuhinji). Dogajalni čas ni izražen.

Analiza devete pesmi[uredi]

Motivi v pesmi so iz živalskega sveta. Pesem je sestavljena iz treh štirivrstičnih kitic. Izmenjujejo se zaporedna, prestopna in pretrgana rima. Glavna književna oseba je rak. Dogajalni prostor in čas nista izražena.

Viri[uredi]

  • ČERNEJ, Anica, 1957: Vesele pesmice. Ljubljana: Mladinska knjiga. (COBISS)

Zunanje povezave[uredi]

Wikivir
Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo: