Voščila

Iz Wikiknjig
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Zbirko pesmi za otroke je napisala slovenska pesnica in pisateljica Ada Škerl. Izdana je bila leta 1962 (ponatis leta 1981) pri Založbi Mladinska knjiga.


Vsebina[uredi]

Pesniška zbirka Voščila vsebuje štirinajst kratkih otroških voščil za različne priložnosti:

Mamici za rojstni dan, Očku za novo leto, Sestrici za Dedka mraza, Mamici za novo leto, Stricu za za rojstni dan, Teti za za rojstni dan, Očku za za rojstni dan, Babici za novo leto, Bratcu za rojstni dan, Babici za rojstni dan, Tovarišici za novo leto, Dedku mrazu, Maršalu Titu za rojstni dan, Maršalu Titu za dan republike, Tovarišici ob koncu šolskega leta.

Analiza - Mamici za rojstni dan[uredi]

Pesem je sestavljena iz dveh štirivrstičnic ali kvartin, skupaj torej iz osmih verzov. Rima je prestopna (ABAB). V verzih gre za izmenjavo nepoudarjenega s poudarjenim zlogom, kar pomeni, da se v pesmi srečamo z jambom (U -). V verzih se pojavi prepletanje devetih zlogov z osmimi, le zadnja vrstica prekine ta vzorec z desetimi zlogi. V pesmi se pojavi okrasni pridevek: "Predraga mama." Metafora: "Ti sonček nam, mi žarki tvoji. Sijali bomo v tvoje dni." Primera: "Sonček kot doslej bila." Zamenjan vrstni red besed: "Sonček kot doslej bila." Izpust ali elipsa: "Ti sonček nam, mi žarki tvoji." Pretiravanje: "Sijali bomo v tvoje dni." Paralelizem: "Ti sonček nam, mi žarki tvoji. Sijali bomo v tvoje dni." Nagovor: "Da vzkliknila boš: Ljubi moji, ljubezen vaša mamo veseli!"


Viri[uredi]

Škerl, Ada : [Voščila] (1947). Ljubljana : Založba Mladinska knjiga

Literatura[uredi]

  • Bajd, Drago: Srce v Senci (2004). Ljubljana: Mesečnik za kulturo, politiko in gospodarstvo. (COBISS)
  • Komel Snoj, Mateja: Pesmi tudi za slovo (1992). Slovenec: časopis za politiko, gospodarstvo, kulturo in religijo. (COBISS)