Pojdi na vsebino

Vrtiljak

Iz Wikiknjig

Vrtiljak je zbirka poezije Toneta Pavčka izdana pri založbi Mladinska knjiga leta 1965. Ilustriral jo je Štefan Planinc.

Analiza celotne knjige[uredi]

Pesniška zbirka Vrtiljak je zbirka dvainštirideset sodobnih besedil v knjižni obliki. Za zbirko Vrtiljak pa je pesnik izbral iz vseh dosedanjih del svoje najboljše otroške pesmi in temu dodal še nekaj novih. Vsaka pesem zajema etično - moralni vidik s pridihom humorja. V vsakem posameznem besedilu nastopa drug glavni književni lik. Kraj in čas dogajanja v pesniški zbirki pri nekaterih pesmih nista določljiva.

Analiza pesmi Polž[uredi]

Tematika pesmi je živalska. Pesem je sestavljena dveh petvrstičnih in ene enajstvrstične kitice . V pesmi se izmenjujeta zaporedna in prestopna rima, v besedilu pa se nahaja tudi pretrgana rima. Glavna književna oseba je polž. Stranske književne osebe so "fantje". Književni čas je preteklost, književni kraj pa je Ljubljana.

Analiza pesmi Kosilo[uredi]

Tematika pesmi je bivanjska. Pesem je sestavljena iz šestih kitic. Glavna književna oseba je avtor. V pesmi se izmenjujeta zaporedna in prestopna rima, v besedilu pa se nahaja tudi pretrgana rima. Stranske književno poosebljeni predmeti so krožnik, lonec, skodela in skleda. Književni čas je preteklost, književnega kraja pa ni določenega.

Analiza pesmi Sila zamotan problem[uredi]

Tematika pesmi je živalska. Pesem je sestavljena iz petih kitic. V pesmi se izmenjujeta zaporedna in prestopna rima, v besedilu pa se nahaja tudi pretrgana rima. Glavna književna oseba je slon. Književni čas je preteklost, književni kraj pa je urad za javne zadeve.

Vir[uredi]

  • PAVČEK, Tone (1965).Vrtiljak. Ljubljana: Mladinska knjiga.(COBISS)

Zunanje povezave[uredi]

Wikivir
Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo:

Tone Pavček: http://sl.wikipedia.org/wiki/Tone_Pav%C4%8Dek

Kategorija:Knjige leta 1965