Pojdi na vsebino

Wikiknjige:Uvod

Iz Wikiknjig

Ste opazili zavihek »Uredi« na vrhu vsakega besedila? V Wikiknjigah lahko strani urejate, kadarkoli želite, prijavljeni ali ne.

Kaj so Wikiknjige?[uredi]

Wikiknjige so prosta zbirka knjig, ki jih posamezno ali skupaj pišejo mnogi bralci. Neutrudno dodajajo članke in jih izboljšujejo. Vse spremembe se zabeležijo v zgodovini strani ter med zadnjimi spremembami. Reklamne članke, samopromocijo, nesmisle in vandalizme običajno hitro odstranimo, avtorje pa ustrezno opozorimo.

Kako lahko pomagam?[uredi]

  • Nikar se ne bojte urejati strani na Wikiknjigah. Ureja jih lahko vsakdo, pri čemer uporabnike neprestano spodbujamo k pogumu. Poiščite kaj, kar lahko izboljšate, bodisi vsebinsko, jezikovno ali slogovno in to popravite. Vas skrbi, da boste Wikiknjige pokvarili? Nikar, saj je stvari tu vedno mogoče popraviti in izboljšati.
  • Urejanje je zelo preprosto:
  1. Kliknite na »Uredi«. V urejanju se lahko poskusite v Peskovniku.
  2. Napišite besedilo.
  3. S klikom na »Shrani stran« shranite svoje delo ali pa se o opravljenih spremembah prepričajte s pomočjo gumba »Prikaži predogled«.
  • Kako lahko vnesem novo besedilo ali sestavek o avtorju na Wikivir? Obstaja več načinov:
  1. V nekem drugem članku se nahaja povezava na še neobstoječi članek. Kliknite nanj in ga napišite.
  2. V iskalno polje na levi vpišete pojem ali naslov članka. Izid iskanja vam pove, ali morda taka stran že obstaja, ponudi pa vam tudi povezavo »Lahko ustvarite stran s tem naslovom«, ki jo lahko kliknete in napišete članek.
  3. V naslovno vrstico brskalnika vpišite http://sl.wikipedia.org/wiki/Naslov, in ustvarili boste članek »Naslov«. Pozor, ta metoda v operacijskem sistemu Windows ni primerna za naslove člankov, ki vsebujejo šumnike.
  4. Odpravite se v peskovnik, tam napišite naslov članka in naredite povezavo nanj takole: [[Naslov]]. Nato kliknite na to povezavo. Napišite članek.

Glej tudi[uredi]