Zvesti jazbec

Iz Wikiknjig
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Zvesti jazbec je zbirka kratkih sodobnih pravljic Neže Maurer, ki je izšla pri založbi Karantanija, leta 1999. Ilustrirala jo je Tadeja Vidmar.


Analiza[uredi]

Zvesti jazbec je zbirka sedemnajstih kratkih sodobnih pravljic. Besedila so namenjena otrokom, starim nad 7 let, pripoveduje jih vsevedni pripovedovalec.

Glavni literarni lik je čarovnica Jala, stranska literarna lika, ki sta prisotna v več zgodbah, sta jazbec in čarovničina hči. Dogajalni prostor pravljic ni določljiv, iz vsebine pa sklepam, da gre za podeželje, kjer glavna književna oseba živi. Dogajalni čas ni določljiv.

Avtorica v pravljicah obravnava sodobno tematiko. Prva tema je bivanjska: kako osmisliti svojo starost, ko se počutiš odvečen in nekoristen. Glavna literarna oseba se odloči za nov način odnosa z ljudmi, "čarovništvo", s katerim pomaga drugim in osrečuje sebe. Ta tema se preplete s psihološko, saj literarni lik hkrati razvije posebno navezanost na žival (jazbeca), ki je personificirana, sposobna najglobljih človeških razmerij (ljubezni in zvestobe) in nadomesti človeka.

Vir[uredi]

Zunanje povezave[uredi]

Wikivir
Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo: