Pojdi na vsebino

Zvesti jazbec

Iz Wikiknjig

Zvesti jazbec je zbirka kratkih sodobnih pravljic Neže Maurer, ki je izšla pri založbi Karantanija, leta 1999. Ilustrirala jo je Tadeja Vidmar.


Analiza[uredi]

Zvesti jazbec je zbirka sedemnajstih kratkih sodobnih pravljic. Besedila so namenjena otrokom, starim nad 7 let, pripoveduje jih vsevedni pripovedovalec.

Glavni literarni lik je čarovnica Jala, stranska literarna lika, ki sta prisotna v več zgodbah, sta jazbec in čarovničina hči. Dogajalni prostor pravljic ni določljiv, iz vsebine pa sklepam, da gre za podeželje, kjer glavna književna oseba živi. Dogajalni čas ni določljiv.

Avtorica v pravljicah obravnava sodobno tematiko. Prva tema je bivanjska: kako osmisliti svojo starost, ko se počutiš odvečen in nekoristen. Glavna literarna oseba se odloči za nov način odnosa z ljudmi, "čarovništvo", s katerim pomaga drugim in osrečuje sebe. Ta tema se preplete s psihološko, saj literarni lik hkrati razvije posebno navezanost na žival (jazbeca), ki je personificirana, sposobna najglobljih človeških razmerij (ljubezni in zvestobe) in nadomesti človeka.

Vir[uredi]

Zunanje povezave[uredi]

Wikivir
Wikivir
V Wikiviru je na razpolago izvorno besedilo v zvezi s temo: